De finalisten van de SOWO en Francolympiades zijn op 31 augustus 2015 vertrokken op sociale stage naar Kirgizië. De laureaten hebben zich ingezet in verschillende onderwijsinstellingen in de stad Naryn gelegen aan de grens van China.
Dag 1
Na een reis van 18 uren is de groep aangekomen te Naryn. Uitgerust zijn ze de dag begonnen in een secundaire privĂ©school. Eerst vond er een rondleiding plaats in de school, begeleid door de leerkracht Engels. Daarna werden de finalisten toeverwezen naar een klas waar ze moesten lesgeven. Thema’s als empathie en diversiteit werden besproken en ook werd er een uiteenzetting gegeven over het dagelijkse leven in BelgiĂ«. De leerlingen maakten snel een vergelijking met hun eigen land. Vervolgens zijn de ‘stagiaires’ vertrokken naar een staatschool waar ze ook les hebben gegeven over dezelfde thema’s aan leerlingen uit het lager onderwijs. De communicatie verliep met een tolk aangezien er geen Engels wordt aangeboden in staatsscholen.
Dag 2
De finalisten begonnen de dag met het verzorgen van het ontbijt van de leerlingen uit de secundaire school die in het internaat verblijven. Na zelf ook ontbeten te hebben, was het tijd om geschenken te kopen voor de leerlingen die we zouden bezoeken. Na de inkopen werd voor iedere leerlingen een pakje klaargemaakt. Dan vertrokken de finalisten naar het centrum voor kinderen met een handicap. De groep kreeg hier meer informatie over de werking en middelen van het centrum. De vrijwilligers introduceerden zichzelf, allen een voor een opgeleid om in dit specifieke centrum te kunnen werken. Volgend op de rondleiding stapten de finalisten de keuken in om het middagmaal van de kinderen voor te bereiden. Verder deelden ze geschenken uit aan de leerlingen en verlieten het centrum voor hun volgende opdracht. Deze vond plaats in een school waar onderwijs wordt geboden aan wezen. De directrice had de benodigheden van de wezen op voorhand doorgegeven. Dus werden deze uitgedeeld aan de kinderen.
Na ee drukke dag bracht de gids de groep naar een gebergte waar ze foto’s konden nemen met het prachtige landschap op de achtergrond. De tweede dag werd afgesloten met een diner bij een Kirgizisch gezin. De gastvrouw verwende de finalisten met een feestelijke maaltijd. De KirgiziĂ«rs zijn erom bekend hun gasten in de bloemetjes te zetten.
Dag 3
Na het harde werk was het eindelijk tijd voor ontspanning. ’s Morgens werd in Naryn het historisch museum bezocht. Hierna vertrok de groep naar een yurt (lees joert) die voor hen geresveerd was om te picknicken. Na de picknick konden de finalisten paardrijden en spellen spelen.
Een yurt is een tentachtige woning die Kirgiziërs gebruikten tot het begin van de 20ste eeuw. Het communistische regime maakte een einde aan de nomadische levenswijze van de bewoners en dwong hen te verhuizen naar de stadscentra.
Dag 4
De laatste dag werd doorgebracht in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Eerst werd het stadscentrum bezocht, dat rijk is aan monumenten uit de communistische regeerperiode. Na een stuk politieke geschiedenis over het land was het tijd om te shoppen voor souvenirs. In de markten van Bishkek vind je traditionele kledij en vooral schoolbenodigheden terug. Ook wordt er gedroogde fruit en verschillende soorten noten verkocht, beiden typisch aan de Kyrgizische eetgewoonten. De shopervaring eindigde in een winkelcentrum, waarna de groep een bezoek bracht aan een gezin voor een middagmaal. Ten slotte was het tijd om te vertrekken naar België.
Meer over de ervaringen van de finalisten vindt u terug op blog.vlaamseolympiades.be