Editie 2019

Naar goede gewoonte ging op zaterdag 26 april de 9de editie van de finale van de Sociale Wetenschappen Olympiade door. Het prachtig, gerenoveerde Hendrik Conscience gebouw van het Vlaams Ministerie van Onderwijs was de arena waarin de SOWO-finalisten een gooi deden naar het winnaarsschap.
De Sociale Wetenschappen Olympiade wil de maatschappelijke cohesie vergroten door de nieuwsgierigheid van de jongeren voor sociale ontwikkelingen aan te wakkeren en het bewustzijn rond sociale thema’s te vergroten. Het is een unieke kans voor de leerlingen om maatschappelijke dynamieken vanuit een ander perspectief te benaderen. SOWO spoort deelnemers aan om vaardigheden zoals kennis vergaren, onderzoek voeren en standpunten verdedigen uit te spelen. De olympiade is een kans voor de leerlingen om zichzelf zowel als individu en als “humane wetenschapper” verder te ontplooien en zo haar/zijn en ons wereld te verruimen. Veel van de 17-18 jarigen bruisen van excellente ideeën, maar vinden vaak hun weg niet naar het publieke debat. VOV wil de jonge onderzoekers stimuleren om hun onderzoek en conclusies naar buiten te brengen. VOV wil hiervoor een platform aanbieden om dit engagement te faciliteren.
De Vlaamse Olympiade Vereniging lanceerde haar oproep naar alle Vlaamstalige scholen in België. Ruim 400 jongeren uit de 3de graad schreven zich in voor deze wedstrijd. De juryleden hebben samen 250 werken beoordeeld in één van de volgende categorieën: gezondheid, sociale cohesie, media, economie, onderwijs, mensenrechten en duurzaamheid. Op zaterdagvoormiddag 26 april hebben de 45 geselecteerde finalisten het beste van zichzelf gegeven tijdens de mondelinge presentatie en verdediging. De spanning was te snijden bij de finalisten, maar gelukkig waren ouders en leerkrachten massaal aanwezig om voor hun finalist(en) te supporteren. Ook in de dankwoorden van de deelnemers stond vaak dat de steun van familie en vrienden onmisbaar was in het onderzoek- en schrijfproces. Dus wij willen ook de begeleiders en de familieleden die aanwezig waren, bedanken voor hun steun aan de deelnemers. Na de zenuwslopend preselecties, konden de deelnemers even hun zenuwen afreageren op het buffet van broodjes en drankjes. Tijdens de lunch was het aan de jury om in opperste concentratie een categoriewinnaar aan te duiden. Na de pauze was le moment suprême aangebroken waarbij de categoriewinnaars naar voor werden geroepen om hun onderzoek in het kort aan het publiek voor te stellen.

Gezondheid
Hanne Bril, Laura Derudder en Miguel Ortiz met “Toenemend alcoholgebruik bij jongeren in Vlaanderen”

Sociale Cohesie
Hayat Kassioui met “Terreurgroep IS”

Media
Amber Vervaet met “Hebben ‘memes’ een invloed op de politieke ontwikkeling van jongeren?”

Economie
Zander De Keyser, Kendra Depaepe en Caro Mijten met “Vrouwen en Het Glazen Plafond in Vlaanderen

Onderwijs
Eliza Carton met “Participatie of inspraak voor de leerlingen van Campus de Reynaert”

Mensenrechten en Duurzaamheid
Yaro Broothaers met “Racisme en discriminatie in het voetbal”

Het was nagelbijtend wachten tot alle stemmen van de jury geteld waren. Met zijn onderzoek rond racisme en discriminatie in het voetbal heeft Yaro Broothaers de meerderheid van de jury weten te overtuigen en werd hij genomineerd als eindwinnaar van de SOWO-Finale 2019.

En elk jaar worden wij, samen met de jury, omvergeblazen door het engagement en onderzoekstalent bij de jongeren! Dus als het aan ons ligt, OP NAAR VOLGEND JAAR!

Editie 2017

 
Editie 2016

 
Editie 2014

 

 
Editie 2013
 

 Editie 2012
 

Editie 2011

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45