WEDSTRIJDREGLEMENT SOWO 2020

 1. De Sociale Wetenschapsolympiade is uitsluitend voor leerlingen van het 5de en 6de middelbaar.
 2. Inschrijvingen gebeuren via de school, onder leiding van een schoolverantwoordelijken, op de website van SOWO. Inschrijven kan tot en met vrijdag 27 maart 2020.
 3. Elk deelnemer, alleen of in een groepje van maximum 3 leerlingen, dient haar/zijn/hun onderzoekspaper in tijdens de week van maandag 30 maart t.e.m. zondag 5 april 2020.
 4. Per deelnemer/deelnemend team mag slechts één paper ingediend worden.
 5. De onderwerpen zijn verdeeld over 6 categorieën: Economie, Gezondheid, Onderwijs, Sociale Cohesie, Media, Mensenrechten & Varia.
 6. De organisatie kan de inschrijvingen stopzetten indien het aantal toegelaten projecten per categorie wordt overschreden.
 7. De selectie van de paper gebeurt op basis van de beoordelingscriteria van het jurycomité.
 8. De 30 deelnemers/deelnemende teams die de preselectie halen, worden via e-mail uitgenodigd voor de finale op zaterdag 9 mei 2020. De finale zal plaatsvinden in Brussel.
 9. De organisatie voorziet de basisuitrusting (tafels, stoelen, elektriciteit, beamer, whiteboards) voor de deelnemers tijdens de finale. Specifieke benodigdheden voor de projecten worden door de deelnemers zelf voorzien.
 10. De volgorde van de presentaties tijdens de finale wordt door de organisatie bepaald en via e-mail naar de finalisten gecommuniceerd.
 11. De scholen en leerlingen die deelnemen aan de olympiade zijn zelf verantwoordelijk voor hun vervoer naar de finale. Eten en drinken zal door de organisatie worden voorzien.
 12. Deelname aan de wedstrijd is volledig kosteloos.
 13. Als deelnemers in groep deelnemen, worden de prijzen toebedeeld per groep en niet per persoon.

STAPPENPLAN

 1. Stel een team samen voor het project. Maximum 3 deelnemers per onderzoekspaper. Deelnemers kunnen ook individueel een paper indienen.
 2. Zoek een begeleider (leerkracht, directeur…).
 3. Kies een onderwerp dat past binnen één van onze zes categorieën: Economie, Gezondheid, Onderwijs, Sociale Cohesie, Media, Mensenrechten & Varia.
 4. Schrijf de paper volgens de bijgevoegde richtlijnen over vorm en inhoud (Richtlijnen vorm en inhoud).
 5. Upload de paper via onze website in de week van maandag 30 maart t.e.m. zondag 5 april 2020. Deelnemers zullen hiervoor een e-mail ontvangen op maandag 30 maart met de login-gegevens en upload instructies. 
 6. De onderzoekspapers worden beoordeeld door een professionele jury op basis van de door ons vastgelegde criteria (Beoordeling van de paper).
 7. De beste 30 deelnemers/deelnemende teams worden geselecteerd voor de finale en ontvangen een uitnodiging via e-mail voor de finale op zaterdag 9 mei 2020. 
 8. Op de finale presenteren de deelnemers hun onderzoek aan onze jury. Wij verwachten een presentatie (powerpoint, prezi…) van maximum 10 minuten. De presentaties worden beoordeeld op bijgevoegde aandachtspunten (Beoordeling van de presentatie).
 9. De jury kiest per categorie één winnaar, die in een presentatie van 3 minuten haar/zijn onderzoek mag voorstellen aan het grote publiek.

We wensen jullie alvast heel veel succes en plezier met je deelname aan de Sociale Wetenschappen Olympiade 2020!!! Indien jullie nog vragen hebben, mogen jullie die stellen via info@vlaamseolympiades.be.