Op uitnodiging van de voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans hebben de finalisten van de Sociale Wetenschappen Olympiade het Vlaams Parlement vandaag bezocht.

Om 11u spraken de finalisten af aan De Loketten, het eetcafé en de tentoonstellingsruimte van het parlement. Daar stond de gids hen op te wachten voor een verrijkende rondleiding door het gebouw van het Vlaams Parlement dat ooit een postgebouw is geweest. De gids stopte bij alle opmerkelijke kunstwerken van bekende Vlaamse kunstenaars als Panamarenko, Arne Quinze en Jan Fabre. De finalisten bezochten ook de Pieter Bruegelzaal en konden zo een stukje van de vergadering van de commissie ruimtelijk ordening meepikken. Er werd ook even halt gehouden aan het kantoor van de voorzitter en via de wandelgangen keerden ze terug naar de Loketten. Daar heette Peumans de finalisten persoonlijk welkom en gaf hij een korte toelichting over zijn functies als voorzitter. Eén daarvan is het Vlaams Parlement representeren naar de buitenwereld zoals tijdens de finale van SOWO. Daarnaast zit hij de plenaire vergaderingen voor en ontvangt hij delegaties uit verschillende landen die op bezoek zijn in Vlaanderen.

Vervolgens nodigde Peumans de winnaars uit om samen te lunchen in het restaurant De Daktuin op de hoogste verdieping van het Vlaams Parlement. In een gemoedelijke sfeer genoten de finalisten van de prachtige omgeving en de heerlijke lunch. Ze vertelden de voorzitter over het onderzoek dat ze voerden in het kader van de Sociale Wetenschappen Olympiade en over hun keuze van hogere studies die ze weldra zullen aanvatten. De voorzitter vond de onderzoeken heel interessant en zei een fantastisch initiatief als SOWO volgend jaar opnieuw te zullen steunen.

Na de gezellige lunch namen de finalisten plaats op de publiekstribune van de plenaire vergaderzaal waar ministers en volksvertegenwoordigers sociale en andere vraagstukken voorlegden zoals de bestuurskracht van kleine gemeenten, de dreigende netproblemen bij een overaanbod van groene energie, de internationale concurrentiepositie van de Vlaamse havens… Misschien problematiek waar de deelnemers van de Sociale Wetenschappen Olympiade volgend jaar een onderzoek naar zullen voeren?

Bezoek Vlaams Parlement