SOWO 2017-44

Op zaterdagmiddag (6/5) werd de finale van de 7de editie van de Sociale Wetenschappen Olympiade (SOWO) georganiseerd door de Vlaamse Olympiade Vereniging (VOV) in het KU LEUVEN. Op de prijsuitreiking waren een 150-tal aanwezigen.

Winnares Lumein Hillewaert

Met het onderwerp “Welke factoren spelen een rol bij de ontwenning van een alcoholafhankelijkheid?” in de categorie Gezondheid is Lumein Hillewaert van het Koninklijk Atheneum Zelzate de grote winnares geworden van SOWO 2017. Hillewaert die zelf een boek geschreven heeft over dit onderwerp, kon de meerderheid van de jury overtuigen met haar presentatie. Als winnares mag ze op sociale stage gaan

Winnaars van de 6 categorieën

Er zijn ruim 300 projecten ingediend door leerlingen uit heel Vlaanderen van de 3de graad secundair onderwijs. In de eerste ronde hebben de jury’s de ingediende papers beoordeeld en hebben een winnaar per categorie gekozen. Het  jurycomité bestond uit Prof. Johan Hoornaert, Prof. Josse Van Steenberge, Prof. Mieke Van Haegendoren, Prof. Dr. Anton Derks, Prof.Dimitri Mortelmans, Prof. Dr. Ides Nicaise, Prof. Dr. Orhan Agirdag, Dr. Hakki Demirkapu, Dr. Bart Donders, Bahattin Kocak, Cathy Berx, Fouad Gandoul, Francis Loyens, Mete Ozturk en Yasmien Naciri. Zij gaven de volgende finalisten de eerste plaats in hun categorie:

Onderwijs:  Eva Ameye(GO! Atheneum Avelgem)

Gezondheid:  Lumein Hillewaert (Koninklijk Atheneum Zelzate)

Economie: Lena Verlooy en Leonie Van Deynze (Sint-Jan Berchmanscollege Mol)

Media: Sophie Grimmelprez en Remco Ghillemijn (College Ieper)

Sociale Cohesie en Burgerzin:  Lien Winters, Lina Amrani en Oulaya El Uazani (Xavieruscollege Antwerpen)

Varia: Anouk Wauben (Regina Pacis Instituut Hove)

Sociale Wetenschappen Olympiade

SOWO is een wedstrijd gericht op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Leerlingen nemen deel door een onderzoekspaper in te dienen over een onderwerp dat de maatschappij aanbelangt in de categorieën Economie, Gezondheid, Onderwijs, Burgerzin & Sociale Cohesie, Media & Varia. SOWO stimuleert de leerlingen om na te denken over maatschappelijke kwesties en uitdagingen en moedigt ze aan mogelijke oplossingen te formuleren.

Prijzen

Alle finalisten hebben een cadeaubon ter waarde van 50€ overhandigd gekregen. De winnaars van de categorieën kregen ieder een cadeaubon ter waarde van 200€. De uiteindelijke winnaar van de 6 categorieën mag op sociale stage reizen.

 

 

Finale 7de editie SOWO